Kenneln

Om mig

/2.jpg

Jag och Gaia på hundutställning i Rovaniemi, Finland, 2014

Jag heter Gabriella Nordström och studerar civilingenjör, samhällsbyggnadsteknik på Chalmers i Göteborg. Jag har tre underbara barbettikar, Colleen, Gaia och Azumi. Vi tycker det är väldigt kul att hålla igång och träna. Det vi gör varierar mycket och är alltifrån olika hundsporter och tricks till springturer och skidåkning. De grenar vi tävlar i är agility, lydnad, rallylydnad, viltspår och utställning. De är mycket duktiga och framgångsrika på tävlingsbanorna men framförallt så gör vi det här som ett team, för att det är kul. =)

Jag blev intresserad av rasen barbet på grund utav dess härliga karaktär och trevliga lynne. Då det är en liten ras blev det till att fara hela vägen till Frankrike för att hämta Colleen. Redan på resan hem så märkte vi att Colleen var hur cool som helst. Att lugnt sova i sin bur då vi människor åt mat på ett fullproppat McDonalds var liksom inga problem för den tjejen. I och med att Colleen är så trevlig, arbetsvillig, rastypisk och har den bästa mentalitet man kan önska sig så beslutade jag mig för att ta en kull på henne och sedan att starta kennel.

Det var mycket om och men då Colleen hade sina valpar om vi skulle behålla någon och i så fall vem. Det slutade med att jag behöll Gaia och nu är jag så otroligt glad över det beslutet. Den glädje och energi som Gaia tillför oss är något vi inte vill vara utan. Hon är ett riktigt litet charmtroll och gosigare än henne tror jag inte någon hund kan vara.

Jag har hållit på med hundträning sedan jag var ett litet barn och har gått på flertalet hundutbildningar, läger, träffar, träningar och kurser med mina hundar just därför att jag och framförallt hundarna tycker det är kul och man får ett speciellt band till dem då man gör och lär sig saker tillsammans. Valpkurser tycker jag är väldigt viktigt på grund utav den sociala träningen för valpen. Det är alltid något nytt man har att lära, vissa kurser har jag till och med gått flera gånger. Det är väldigt kul att gå på olika kurser både för mig och hundarna och det ger en mer motivation att träna och utvecklas vilket alltid är kul. Med Colleen har jag även gjort mentalbeskrivning hund (MH). Jag ville göra det med Gaia också men då det är begränsat antal tillfällen och platser och då bruksraserna prioriteras så kom vi aldrig med på något.

Min uppfödning

Jag har valt att börja med uppfödning för jag tycker att det är en kul hobby och jag är väldigt intresserad av genetik och avel. Målet med min uppfödning är framförallt att få friska och mentalt sunda hundar. Därför är jag väldigt noga med att bara avla på tikar som jag tror på och som har något bra att tillföra rasen. Även valet av hanhund är väldigt viktigt och i och med att det är en så liten ras kräver det att man ibland måste söka sig utanför landet för att hitta en som passar.

Mentaliteten är mycket viktig för att våra hundar ska klara av att leva ett bra hundliv i det människoanpassade samhälle som vi idag har. Vårt samhälle ställer en hel del krav på dem och det är viktigt att vi uppfödare har det i åtanke då vi väljer föräldradjur. Jag tycker att rasen generellt sett har väldigt bra mentalitet i nuläget. De är trygga, sociala och glada hundar och det är just det som jag jobbar för att bevara i rasen.

En annan viktig del i mitt avelsarbete är att jag vill bevara barbetens jaktegenskaper som stötande/(stående) fågelhund. Det innebär inte att man måste jaga med sin hund, men den kommer att behöva någon typ av aktivering. Till exempel så kan man använda hundarnas arbetsvilja till olika hundsporter såsom agility, lydnad, spår, sök, rallylydnad eller tricks. Långpromenader och då gärna i skogen är också något som varje barbet behöver. De flesta är dock väldigt anpassningsbara och om man skulle blir sjuk någon dag så klarar de sig bra av att bara få korta promenader och då vara inne och mysa med matte/husse istället. Jag vill avla fram glada och energifulla hundar som är kontaktsökande och gillar att jobba. Samtidigt som jag vill behålla deras lugn som gör dem till så bra familjehundar som de är idag. Barbet är en allroundhund och man kan i princip själv välja vad man vill ha den till. De går bra att ha som endast familjehundar, men man måste då lägga in någon sorts aktivering i deras vardag och dagliga promenader är ett måste.

När det gäller utseende så ställer jag ut mina hundar för jag tycker att det är viktigt att dem är rastypiska. Men man ska inte se sig blind på bara utställningsresultatet. Det är trots allt hälsa, mentalitet och temperament som är det viktigaste.

De valpar som jag föder upp får växa upp i hemmamiljö i mina föräldrars hus, där vi allihop är delaktiga i deras skötsel och omsorg. De tre första veckorna tar vi inte emot besökare så valparna får mycket lugn och ro. När dem blir lite äldre så får dem miljöträning med bland annat saker som finns i vardagen så som dammsugare, tv, radio, barn, pensionärer, andra hundar, saker som tappas i golvet osv. Då vädret tillåter så försöker jag ha dem ute så mycket som möjligt. Eftersom jag har yngre syskon så träffar valparna ofta barn, vilket är väldigt bra social träning. Jag lägger stor vikt vid att alla valpar får mycket individuell uppmärksamhet och träning. De tränas i att åka bil och dem får besöka nya platser t ex kortare skogspromenader, besök i farfars trädgård, utflykt till älven, koppelträning, introduktion av fågelvinge/älgklöv. Jag tycker det är av stor vikt att valpar tidigt introduceras till dem olika miljöer och saker som dem kan tänkas stöta på senare i livet.

Då det gällde val av kennelnamn så har det tagit mycket lång tid och väldigt mycket funderande innan jag hittade ett som passar och som jag gillar. I och med att jag bor så långt norrut så ville jag gärna att det skulle finnas med i kennelnamnet något som pekar mot mitt ursprung. Många olika förslag har jag haft, men det var först då jag kom på ”Nordic Breeze” som det klickade.


Ger man en barbet kärlek så får man så mycket mer tillbaka.

 

Jag och Colleen i karlsvik, 2009

cimg4262.jpg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)